Biennale-Sessions_2018/6-8JUL: METAPHYSICAL HOUSE

July 10th, 2018

 

 

The project consists in the design of a small exhibition house for a collection of some of the metaphysical, enigmatic and ambiguous paintings of the artists De Chirico and Magritte, to be placed in an empty plot between the street Weteringschans and a canal in Amsterdam, near Vondel park and the Rijksmuseum.
To transpose the themes of the collection into architecture and to relate the project with the context we worked through architectural categories such as materials, space, light, and with the concept of gravity.
The volume that hosts the exhibition is, in fact, detached from the ground. In this way the ground floor becomes a free space, designed to be a public garden for the city, in relation with the street, the canal and the exhibition house.
A permeable wall with some openings calibrates the relation between the public garden of the exhibition house and the street, creating different perspective and point of view from the street to the canal.
The landscape of the garden is designed with the aim of giving the opportunity to live a flexible and public space in relation with the water.
While the whole ground floor relates itself with the materiality of the context through the use of bricks, the suspended volume has a grc cladding resembling concrete, with an overlaid glass skin that reflects the surrounding, giving to the volume a sense of metaphysical abstraction.
Entering in the exhibition the visitors will have to follow a path designed to be a sequence of different atmospheres, achieved with the contrast of dark and light spaces, compression and dilatation in height, creating a complex and exciting succession of spaces.
During the metaphysical experience the visitor is detached from the outside world; only at the end of the path he can visually recollect with the city. The visitor will than return to the garden through the exit stairs, collocated on the south façade, that has a visual contact with the surrounding thanks to the use of perforated panels. These panels create also a screen for the sun during the summer and a stimulating atmosphere with the game of lights and shadows that ends the promenade of the exhibition house.

DAVIDE ALBERTI, DAVIDE ANTOLINI, VITTORIO ASPERTI, MARTINO BONFIOLI


Comments are closed.

facebook likes
facebook likes