Dynamic Symbiosis.

July 9th, 2018

The project is an experimental concept which aims at the symbiosis of architecture and nature with a thermic and dynamic approach.
The architectonic composition is created with  few clean elements: a series of moving volumes, interconnected with each other, and a glasshouse which creates a conceptual container of forms.
The symbiosis is achieved thanks to dynamic movement of the volumes, which are on rails. This simple concept is dual: on the one hand the house provides a dynamic architectonic environment which changes through time from an aggregated, more traditional space to an expanded, more articulated one; on the other hand there is a storage or continued circulation of hot and fresh air respectively, during winter and summer seasons, both offered by the presence of the glasshouse. Its two different roof pitches are studied in order to accept and maximize the gains of the solar rays in winter (when the sun is low and weak) and summer (when the rays are much more vertical, strong and potentially dangerous).
The concept itself consists of a single family residence which is divided by function and use of space. The functions itselves can be modified to match the owner’s preferences and the only limitation is a core volume in which are located the kitchen appliances and the bathroom, therefore gathering the pipes management altogether.
The structure is a light construction of mainly wood and steel without use of concrete. The approach with nature is therefore emphasized by the use of low-impact materials and by the fact that, with appropriate conditions, the house may sustain itself for what concerns heat and electricity.

Project by: Antonio Bianchetti & Federico Marchesi

 


Comments are closed.

facebook likes
facebook likes