THE HUB: An exhibition house in Amsterdam inspired by Antony Gormley’s art and philosophy

July 6th, 2018

Part I

Our project started with the idea of creating a new typology of museum, not a passive environment detached from the daily life of people, but a place for everyone and not just tourists to be experienced freely. So we started to design an exhibition house more than a typical museum, which anyways would have been a simplification of the artist’s work. Following the philosophy of Antony Gormley we imagined our space as a house where you can enjoy your time and where you can have different experiences of daily life, also through the art.

The spaces are always focused on people and their experiences, as Gormley says we wanted to make human space in space. All the rooms are related to some activities like the conference room, the library, the café with free dining space and the sculpture lab and the playing room  in which the art of Gormley has always been integrated.

We imagined the exhibition house as a public space open to everyone but where you feel as you would be in your own private home. The idea was to insert the art in the daily life and so create hub to reunite different typologies of people. For these reason we decided to empathize even more this idea by inserting in the building temporary housing for artists, small apartments that can be visited by everyone.

The northern and western facades of the building are more “closed” with smaller openings to maintain the privacy of the exhibition house but still welcoming with vegetation and with a bench on the street elevation. On the other hand the southern façade towards the canal and the eastern façade towards the garden are more opened and permeable directly connected with the exterior and the landscape.

The north façade seems one unite front while the other facades gain more plasticity thanks to the two different inclinations of the roof that descend towards the garden like a sort of impluvium. The slopes contribute to give a sense of home and protection in the inner side of the building.

Isil Karaoglu

 


Comments are closed.

facebook likes
facebook likes