THE HUB: An exhibition house in Amsterdam inspired by Antony Gormley’s art and philosophy

July 6th, 2018

Part II

The building is designed to have quite flexible and permeable plans. The idea was to keep the most public and common spaces into the front towards the street while the private ones like the artist’s apartments in the core of the building.

The model is representing a 1:20 section of the east facede looking towards the interior garden. In the underground floor there are the service areas and rooms for which only artificial light is necessary. The only natural light is coming from a skylight running along the corridor. This element was inserted to maintain also here a connection with the exterior and the nature to create a meditative space. We wanted to transform this passage in a sort of gallery: three niches where inserted to display Gormley’s paintings.

On the ground we find again a corridor with pivot doors that connect directly to the backyard’s play area. We tried to transform this passageway into a sort of colonnade porch. We wanted it to be a place of transition, but at the same time of junction, between the playing room and the garden to give a sense of unity and to merge the different spaces into only one. We tried to emphasize this fact by putting the same continuous floor both in the interior and the exterior.

On the last floor we converted the corridor into a bigger space: a greenhouse. We wanted to create a place of union, a sort of square –  the center of this floor where to enjoy common time. Although it is in the center of the house, the spot is treated as an exterior area as we remark by keeping the same brick cladding of the façade and the same flooring as the one in the garden. All the spaces on the first level have a direct access to the wintergarden, as a result of the idea that all the users could meet here like it would be the house’s living room.

Benedikte Vefling

 


Comments are closed.

facebook likes
facebook likes