Biennale-Sessions_2018/6-8JUL: The Flow of Motion

July 5th, 2018

The project stems from the “memory” of the site in which the Navigli’s water completely surrounded the area and created an island where the existing building rests. In an attempt to blend the public space with the private spaces of the project, the “flow of water” is replaced with “flow of motion”, creating a fluid public space that offers translation between the different levels of the site.

The fluidity of motion in this project augments to the how “freely” one can move throughout the entire project, making the exiting paths and the new ones indifferentiable.
The outer flow of motion in the project is perceived as a historic timeline; “the past”: taking place in the historic channel where the water once passed and where the traditional architecture is reflected and ends at the other end of the site: “the present” and where the visitor is set at a point reflecting the modern side of the area and all the changes that had occurred architecturally.

The volume frames the old building as a memory with a volume on each side and bricks are chosen as a material that offers different transparency regardless of its rigid form. These transparencies correspond to the need of the privacy or light in the interior spaces and creates an animation of texture on the exterior facades.

Charles Barakat


Comments are closed.

facebook likes
facebook likes