Biennale-Sessions_2018/6-8JUL: The Anthill

July 5th, 2018

The Anthill

Sara Marino, Nicholas Delle Donne, Maria Giulia Iacobone, Giovanni Dello Ioio


This project aims to improve the way of living of “unconventional housing conditions”, creating a new concept of using the traditional inner space.

The case study is “Domus Pliniana” in Via Plinio 12 (Milan), a building of the 60’s which facades are designed by Gio Ponti. Covered with ceramic tiles, this milanese building follows the fashion of using ceramics that became a symbolic artefact of Milanese bourgeois housing projects.

The first step of this project was to keep the structure of concrete beams and pillars visible throught all the floors of the building and the facades and emptying each floor from the slabs.

Each floor has 5 nucleus creating a whole aggregation with different types of people living in it as singles, couples or families.

The spaces are characterised by three types of privacy level: the private space itself, the tough part of the nucles, the semi-private space and the common space. The semi-private space corresponds to the social space of each nucleus, which could be open and connected to the common space thanks to the dynamic structure of its paneling.

The platforms of the common areas as the living rooms, the kitchens and the lounge areas, are characterised by double-high spaces that connect visually and through several stairs the first and the third floor creating a continuity of the space. There’s no surface or space in-between the pillars left behind; each space is decorated with benches, tables, libraries or equiped fornitures.

The materiality of the space is dividend in two different materials: wood and polycarbonate. The wood panelings create the solid part of nucleus, which comprehend the bed and the bathroom. These spaces are characterised by polycarbonate cheese seeling which conceal a lighting. The wavy polycarbonate panels, with a hidden structure, create the permeable part of the nucleus.

 

Comments are closed.