Biennale-Sessions_2018/6-8JUL: Sorensen’s Eget Hus and Guests house

July 5th, 2018

The house we analyzed during the semester is the private home of the Danish architect Erick Christian Sørensen, located in Charlotterlund a few kilometers from Copenaghen. Built in 1954, the house incorporates some aspects of the modern movement, while trying to get closer to the typical style of Japanese houses, however, moving away in many aspects from the typical Danish residences located in the neighborhood.

It is in fact a single-storey house slightly raised from the ground through a base; it presents a structure with wooden beams and pillars, which support a flat roof. The large glass panels of the façades, in combination with the wide roof covering, contribute to direct contact between inside and outside, guaranteeing wide permeability.

The plant is free and through some simple dividers the different spaces are identified. From the driveway you reach the entrance of the house on the east side. Entering you cross a corridor that leads to the large living room connected to the dining room and the kitchen. In the west part of the house there is the sleeping area, which has two bedrooms and a bathroom. The area to the north, instead, is occupied by the owner’s architectural studio, with a division of the space into two rooms, one in order to accommodate clients, while the other one to work.

Sørensen has also designed in detail the entire garden surrounding the house, studying the different woods and trees. The garden is divided into three parts through a wall of typical Danish bricks that delimit the area paved with gravel from the area left to garden.

 

For our project we have developed a small pavilion with the function of depandance for guests, located in the north-east part of the house of the Architect Erik Christian Sørensen.

The design idea starts from the desire to maintain the design features that the Architect originally thought for his home, that is materials, nature and structure. Firstly we developed the wall, made with Danish bricks, with a spiral shape, going to form the perimeter walls of the pavilion.

The project is characterized by a double height space, which is accessed by a wooden walkway that, starting from the entrance portico of the existing house, surrounds the snail on two sides and leads to the pivoting door entrance of the pavilion. We enter an open space dedicated to relaxation, usable through the two Bubble Chair by the designer Eero Aarnio. Through a wooden staircase hanging from the ceiling we access the basement where we find a space dedicated to the rest characterized by the Bed of Eero Aarnio and a bathroom with shower.

A fundamental element for this project is the light that filters through the small pavilion through the two glass walls, consisting of pivoting windows. For security reasons, the fixtures on the ground floor have a limited opening of a few degrees to ensure the recirculation of the air, while those in the basement open totally to allow the passage outside, where there is an apple tree that is maintained by the Architect’s original design. Another focus of the project is the relationship between exterior and interior, because for us it was fundamental to maintain a great permeability, since the modest dimensions of the pavilion.

Another primary element of this project is the structure that constitutes it, which incorporates that of the original house. The perimeter walls in exposed brick, both outside and inside, support a structure of exposed wooden beams and joists that is proposed both for the inter-floor slab and for the roof. To the rafters of the roof is fixed the structure of the wooden staircase designed as an object composed of joints between horizontal beams, for the support of the step and fits into the wall, and vertical uprights with in some points supports to be used as a wardrobe for guests.

Elettra Pirola – Eleonora Pisati

Comments are closed.