Biennale-Sessions_2018/6-8JUL: Piazza San Matteo as Living Room

July 5th, 2018

Piazza San Matteo as Living Room

By Cansu Ergezen, Irem Gizem Aras, Nazanin Nazari Moghaddam

The starting point of the design is to create spaces that can be used both by locals and tourists in the square. Existing area includes 2 volumes which are not connected. In order to break this rigid volumes, the square is designed in 3 levels that enables to perceive the area as a whole aiming to welcome more people inside. While designing the levels, the old tile design of the square is chosen as a guideline. The edges of every level designed giving references to the old diagonal squares from the old tile design in the square. These levels designed in colours in order to create a contrast with the existing design. Coloured areas are dedicated to social interaction for locals. The other part of the square remain the same with the same tiles. Preserved area is considered as a place for gathering for the touristic groups and in that area the historical value was conserved.

The levels designed to provide seating areas. Steps located in different angles for helping people to acknowledge the historical facades of the square. Seating areas are designed to emphasise the concept of a ‘living room’. In order to identify these seating areas more, specially designed parapets located in the edges of every step. The parapets are designed as a combination of 2 rectangle frames in order to resemble of a ‘couch’s basic shape’. The idea is to give parapets an additional function besides providing safety, these elements defined seating areas without putting extra seating elements. In addition to this, the lighting elements for the square also located under the handrails. By doing so, it is possible to turn the frames of the parapet into a real couch shaped by light. That idea allows us to use the square as a living room also in the night.

In addition to these, levels are connected under semi open area under the arches with the pavement design in order to create functional integrity in the square. Both the levels and under the arches aimed to be designed areas where the social interaction occurs. 

Comments are closed.