Biennale-Sessions_2018/6-8JUL: BOX

July 5th, 2018

This project is situated in Vimodrone, a small city in the North West of Milan. We decided to characterize our project through a constant relationship with the forbidden green space in front of our building. The interest for the open space is born from a careful analysis of the territory. To strengthen this relationship we create a contact, visual and constant, between the existing courtyard, which is used today as an entrance hall element, and the underestimated green space taken into consideration. The ground floor of our project is, consequently an empty space, a public space, a space of transition but also a space to stay in which you can see both type of open spaces of our project. These relations create, according to our opinion, a sort of free space, composed by three different types of spaces joined together by physical relations.

Thanks to the analysis of the flows of Vimodrone we noticed that near our project there’s an high concentration of flows caused by the presence of the metropolitan station and a big car parking. We therefore decided to place the main entrance of our building in the same position of the previous one, or in the street with less flows because in this way to access the building you have to be accompanied by the three types of space.

In order to create a temporary residence for workers /&/ travelers, we have carefully analyzed the program of the new building: the aim was to characterize the basement through a public function and, as you walk through the building in section, privatize more and more precisely the spaces used as residences, placing on top of real apartments, for a more permanent use.

The main operation carried out was that of subtraction. In fact, the architectural process we have faced has involved the elimination of parts of floors to create double heights that were intended to accentuate both the verticality of the new project, and the relationship with the open space in front of the building that was also perceived in elevation. In addition, we decided to also carry out real excavations both vertically and horizontally to always recreate a connection between inside and outside. In fact the open space is as if it modelled the entire building, capable of dilating and compressing space and material, as if the excavation carried out on the north façade crossed the main terrace and shaped the patio space.

 

 


Comments are closed.

facebook likes
facebook likes