Biennale-Sessions_2018/6-8JUL: An atelier in Milan

July 5th, 2018

The project is about a small house-atelier in Milan that will host the artist’s home, an exhibition space and an operating laboratory for the production of sculptural, design, graphic and photography works. The idea of ??modularity, decomposition, of reproducibility and the reference to industrial architecture, has conditioned the design choices from the beginning. In particular, one of the main sources of inspiration for this project was the “Studio House N8” by Charles and Ray Eames which is a clear example of how a visible steel structure takes on the role of the main architectural theme. The title “Frame studio house 1” recalls the idea of ??the steel frame at sight as a paradigm of the whole project and the typical numerical element of an object intended for mass production. The project area is located in an industrial area, in the immediate vicinity of the Lambro park, where a natural environment meets the urban context. The project is related to this area, trying to resume both an industrial architecture and an organic architecture, thus avoiding the closure towards the context. In fact, the building was conceived as a steel frame, which follows the rhythm of a 5m by 7m module mesh, which allows the application and removal of panels, making the closing system much more elastic. From the planimetric point of view, the atelier develops in the center of the lot and is identified with two main bodies, respectively the exhibition space and the atelier / dwelling, separated from each other by a tree-lined patio. The two components are connected to each other by a double height walkway that identifies a covered path, but not closed, also acting as a filter. In conclusion, the main objective of the project was to create an architecture open to the context, through the steel frame system, the decomposition into parts, the system of walkways, the opening to the public, but at the same time an architecture that guarantees the tranquility of the working and living space.

Giacomo Attanasio

Comments are closed.